Hur får din verksamhet säkra mätdata av Miljömätarna?
Kontroller av avfallsförbränning och samförbränning handlar till en del om att se till att de automatiska system som övervakar emissioner fungerar korrekt och är tillförlitliga. För att kunna lita på de mätdata som tas fram från din verksamhets eget system ingår alltid att göra en genomgång och jämförelse mot de standardreferensmetoder som Miljömätarna använder. Där vi tar fram värden som kan användas för kalibrering av företagens automatiska mätsystem. Kalibreringsfunktioner som vi tar fram åt er skrivs in i mjukvaran som det automatiska systemet använder. Du behöver generellt göra en kalibrering minst vart femte år.
När vi utför en kalibrering enligt SS-EN 14181 (QAL2) är det avgörande att ta ut tillräckligt många parallellprover, annars blir inte kalibreringen och den eventuella justeringen giltig. Vi tar normalt ut cirka 20 parallellprover, vilket oftast innebär ett par dagars arbete på plats. Under tiden proverna tas så varieras halterna av det vi mäter i anläggningen på ett sådant sätt så att vi får ut olika nivåer inom det som normalt kan förekomma. Efter provtagningen analyseras och sorteras provtagningsserien. Analysen avgör om några parallellprover behöver plockas bort ur provtagningsserien innan kalibreringsfunktioner beräknas.
För att kontrollera hur värdena mellan AMS och SRM är spridda görs också en beräkning av variabiliteten, inom parametrarnas begränsningsvärden och tillåtna osäkerhet.
Ackreditering hos SWEDAC och en erfaren partner i Miljömätarna
Miljömätarna är sedan början av 1993 ackrediterade av Swedac för att utföra mätningar och provtagningar på de vanligaste parametrarna. Laboratorier ackrediteras av
Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll
enligt svensk lag. Laboratoriet hos Miljömätarna uppfyller kraven i SS-EN ISO/IEC 17025.
Ackrediteringens omfattning hos Miljömätarna har efter hand utökats och omfattar i dagsläget följande parametrar:
Direktvisande instrument: NOx, CO2, O2, CO, SO2, N2O, TOC och rökgasflöde (dynamiskt tryck)
Manuell provtagning: stoft, fukt, SO2, SO3, HCl, HF, HBr, Hg-tot, NH3, metaller och dioxiner
Utöver dessa finns ackreditering för: QAL2, AST, jämförande mätning, temperatur och beräkning av rökgasflöde
Vill du veta mer?
Kontakta oss för en förutsättningslös diskussion och rådgivning!